Hammarby IF
UNGDOM
Flickor 2003 rep
Gothia Cup - Ett silver värt guld!
2017-08-04 20:29

Efter noggranna förberedelser, träningstimmar och genomgångar, så begav vi oss till Göteborg för att delta i Gothia Cup där vi år ställdes mot 98 andra lag från 6 olika nationer i klassen G14.
Tjusningen och utmaningen med Gothia är förutom det stora antalet duktiga deltagare, dels också att vi ofta spelar mot för oss obekanta lag på ett för oss ovant underlag - naturgräs.


För att förbereda oss ytterligare, komma igång med sommarlovsfötterna och för att få snöra på oss skorna redan på söndagen så sökte vi år ett lag som kunde tänka sig en träningsmatch som inledning på Gothiaveckan. Rätt snart fick vi kontakt med Älvängens IK som bjöd in till match på sitt naturgräs.

Efter en tung inledning där Älvängen stod upp bra och där gräset drog ner farten på både ben och boll så hittade vi till sist något som liknande vårt spel vilket gjorde att vi kunde få med oss 6-1.

Ett genrep som fick godkänt, även om vi ledare kände viss oro för hur pass mycket det ovana underlaget kom att sätta sig i de ben som på måndag morgon skulle stå upp mot det amerikanska lag, EBU Bay Oaks White, som väntade i vår första gruppspelsmatch.


Väl tillbaka på hotellet, där dusch och middag väntade, var all trötthet som bortblåst. Många skratt hördes och en hel del förväntan på veckan låg i luften.


Spelare och ledare har gjort några resor tillsammans. Rutinerna sitter och alla vet vad som krävs då det gäller att vara väl förberedd när det kommer till kost, sömn, tider och material. En vecka blir många dagar tillsammans, nära inpå, att orka vara sitt bästa jag på alla sätt - det är en del av lärandet.
När mobillarmet meddelar väckning, då skorna för morgonpromenaden ska vara på och när tiden för samling är slagen, då är vi redo. Nästan alltid. Nästan alla. Tillräckligt ofta och nog så bra.


Så även denna första Göteborgsmorgon.


Efter stadig frukost ger vi oss iväg till Härlanda, en konstgräsplan, modell betydligt äldre, men ändock ett underlag vi är vana vid. Skönt att få mjukstarta och rätt snart när matchen blåsts igång blir det tydligt att vi på flera plan är storlekar större. Inte ett spår av trötta ben syntes under matchens 40 minuter och vid slutsignalen summerar vi 11-0 mot EBU Bay Oaks White.


Inledningsvis bjuder Göteborg och Gothia Cup på en del ledig tid då det bara spelas en gruppspelsmatch per dag, vilket gör att vi hoppar fram till tisdag och cupens andra match som spelas mot Mariehem SK på Kvibergs naturgräs. Vi vet att vi ska möta ett duktigt lag som är vana att vinna - mycket.
Våra motståndare tycks också pålästa och bemöter inledningsvis vårt pressspel genom att snabbt slå ifrån sig med långa bollar vilket vi emellanåt kan ha haft svårt att förhålla oss till. Men vi håller oss till vår spelplan, använder alla lagdelar,  har ett tätt försvarsspel, använder teknik och fart i vårt uppspel, skapar flertalet chanser vilket ger oss resultatet 5-0.


Efter middag, häng (som det väl heter) och en god natts sömn vaknar vi upp till onsdag och gruppspelets sista dag. Med 6 poäng och 16-0 i målskillnad vet vi nu att vi kvalificerat oss för A-slutspel. Det som återstår att se är om det blir som gruppetta, eller inte, och vad som då väntar i torsdagens tidiga
32-delsfinal. För motståndet står Onsala BK och för underlaget står återigen Kviberg och dess naturgräs.

Morgonen och förmiddagen liknar gårdagen. Samma förberedelser. Samma rutiner.

Naturligtvis går vi för gruppseger, även om det faktiskt innebär att vi behöver gå upp en timme tidigare efterföljande morgon ;-)

Onsala BK som är ett lag hemmahörande en bit utanför Göteborg, spelar liksom vi i div. 1 och vi vet att vi behöver vara på tårna från start. När domaren blåser igång matchen så tar vi tag i taktpinnen direkt och i protokollet noteras 8-0.


Vi summerar gruppspelet med att konstatera att vi mött tre rätt olika motstånd men ändå lyckats upprätthålla vårt spel, att vi arbetat som ett lag, hållit nollan och satt 24 mål samt att det på torsdag blir en riktigt tidig morgonpromenad.


Torsdag och samling 5.45. Inte så pigga, men väl så laddade tjejer.
Dags att inleda slutspelet och förhoppningsvis står vi inför tre (!) matcher denna dag.  

Den första matchen går mot BK Derby i en 32-delsfinal kl. 8.00 på Bergsjövallen.
En tidig morgonmatch mot ett lag från Östergötland som också spelar i div. 1 lugnar inte slutspelsnerverna hos oss ledare men hos spelarna syns intet.
BK Derby har under matchen ett par kontringar vilka backar och målvakt reder ut, men i övrigt har spelarna bestämt sig för att vi ska vidare och vid slutsignalen står det 5-0.


Nu börjar den stora utmaningen, hålla ångan uppe, ladda om, vara sitt bästa jag, dagen igenom.

Ingen tid för lunch. Lätt mellanmål innan vi åter besöker Härlanda för en 16-delsfinal kl. 12.10 mot Munksund/Skuthamn SK, ett lag från norra delen av vårt land. Vi har inte mycket information om vårt motstånd utan koncentrerar oss på att få tjejerna fokuserade för dagens andra slutspelsmatch.

Samma uppladdning som tidigare, samma rutiner, samma musik...men kanske inte riktigt samma matchbild som tidigare. Vi gör jobbet, men är inte lika effektiva och får inte samma utdelning men är ändå aldrig riktigt oroliga för slutresultatet som till sist blir 2-0.


Däremot börjar vi känna viss oro inför dagens tredje match som nu är ett faktum. Det där med att alla matcher måste vinnas, att orka fullfölja när det börjar bli mindre marginaler.
Fram till nu har vi fem vinster, gjort 32 mål och hållit nollan men det är nu detaljerna kan komma att göra skillnad. Tillbaka till hotellet för sen lunch och kort återhämtning.


Torsdag kväll och dags för 8-delsfinal mot IK Zenith. Fyrtio minuter där vi styr spelet, ligger på och försöker få till avslut. Våra motståndare bjuder på ett mycket bra försvar. Vi lyckas inte avgöra matchen under ordinarie tid och vi står inför straffläggning. Viss frustration och uppgivna miner innan vi samlar oss till vad som förmodligen är en av cupens mest nervösa stunder. Är det här det ska ta slut?


Utan protester kliver de spelare som fått i uppgift att slå en straff, fram för sitt lag. Utan eftertanke ställer sig vår målvakt, i sitt mål. Vi sätter straffar och räddar bollar. Andas ut och applåderar spelarna för modet att ta sig an uppgiften.


Nöjda tjejer slår sig ned vid sena middagen. Anspänningen från straffläggningen är som bortblåst och förväntan på fredagen och kommande kvartsfinal är stor. Det blir en tidig kväll, trots att vi faktiskt kan unna oss en liten sovmorgon innan vi ska ta oss an Umedalens IF.


Fredag och dags för kvartsfinal mot Umedalens IF, ytterligare ett lag från norra delen av landet som tagit sig vidare i denna stora turnering. Vad ska krävas idag?

För första gången under den här veckan bjuder Göteborg på regn under matchen, men det är inget som påverkar spelarna nämnvärt mer än att det blir trångt och något kyligt i avbytarbåset där vi försöker trycka ihop oss under matchens gång. På planen bjuder spelarna på många fina uppspel och avslut. Vi spelar tekniskt och använder oss av hela planen. Tar vara på chanserna och kan lägga till 7-0 i målprotokollet!


Semifinal nästa! Vad väntar där? In och kolla resultaten. Lerum IS! Ett mycket bra Göteborgslag som varit 3:a två gånger tidigare i Gothia Cup, vilka vunnit matcher mot AIK, motståndare vi spelar jämnt mot.

Det här blir sannolikt veckans match. Dessutom spelas den på Heden, där alla är, där publiken och förväntningarna känns av.Klockan 15.40. Vi spelar vår musik. Knyter skor. Tejpar knän och fötter. Dricker vatten. Samlar oss. Var och en på sitt sätt. Efter så många dagar tillsammans vet man till sist vad som kommer att ske den närmaste timmen fram till match. Vad var och en behöver.


Strax före avspark. Heden är full av liv. Många som kommit för att titta på semifinalen mellan Stockholmslaget Hammarby och de lokala talangerna i Lerum IS.

Signalen ljuder och det syns att båda lagen vill det här.

Lerum vill inte bli 3:a igen och vi ska spela finalen på Ullevi.


Att som ledare, förälder, anhörig, supporter och publik få se spelare plocka fram det som behövs, att se hur de behåller lugnet, försvarar, bygger upp spelet, skapar chanser och lyfter detta med att arbeta tillsammans som ett lag till ytterligare en nivå, är något som egentligen måste upplevas och som inte låter sig beskrivas. Men det var vad som gav oss 1-0 och den så efterlängtade biljetten till finalen på Ullevi!


Lyckan efteråt, den delade glädjen med föräldrar och anhöriga på plats, går inte heller att beskriva. 
Nej det är inte "bara" fotboll. Det är så mycket mer. Laget. Utvecklingen. Känslorna. Målsättningarna.


Inte svårt att lista ut vad det pratades om vid middagsbordet den kvällen. Inte heller svårt att få spelarna i säng. Åter igen väntade en tidig morgonmatch, men denna gång inte vilken match som helst.

Väckning, promenad, frukost, samling, förberedelser innan vi beger oss till Gamla Ullevi.
I ett av arenans stora omklädningsrum byter vi om, göra våra sista förberedelser och håller vår genomgång. Den här morgonen är nervositeten påtaglig.

Vi försöker få det att släppa och spelarna uppmanas att njuta av varje sekund, från denna stund och framåt. Det går lite sådär.

Vi har fått tydliga förhållningsregler för intåget på planen och efterföljande lineup.

Vi ställer upp i spelargången och tystnaden är påtaglig.

Det är en häftig känsla, samtidigt önskar man att man kunde sticka hål på den anspänning som omringar oss.


Intåg tillsammans med fanbärare inför stora läktare och publik. Nationalsång. Mäktig upplevelse.


Motstånd? AIK F03 Akademi. Ett lag med många väl bekanta och duktiga spelare!
Allt som oftast spelar vi jämnt och har någorlunda samma spelidé.
Stockholmsderby i Göteborg. Som bäddat för en riktigt bra final!


Arrangemanget har förstås allt. Huvuddomare, linjedomare, fjärdedomare, kameramän, livesändning,  intervjuer, funktionärer, bollisor, publik. Och åter igen, nerver.


AIK är det lag som inleder starkast. De visar upp sin tekniska och passningssäkra fotboll.

Vi blir avvaktande och låter dom styra spelet. Matchens första 10 minuter blir en prövning där vi får lägga energi på att försvara oss. Första målet är ett välplacerat distansskott från en av AIK:s duktiga forwards.


Här någonstans vänder det. Det syns på spelarna, hörs på bänken och visas på planen.

Vi är ju bättre än så här.


Vi hittar tillbaka och spelar som ett lag där vi har modet att hålla i bollen, se möjligheterna, ta chanserna och skapa våra avslut. Vi får utdelning och kvitterar efter ett fantastiskt framspel och ett riktigt drömmål.

Nu ligger vi på och det saknas inte ytterligare chanser. I den större delen av andra halvlek har vi spelövertaget och ligger på för att få in ett andra mål men ibland vill det sig inte.

Tiden räcker inte till och vi står åter inför ett straffavgörande. Denna gång i en final, inför stora läktare och större publik.

Ett trist sätt att avsluta en så välspelad final men sån är fotbollen och matchen ska avgöras.


Det kan inte nog understrykas hur stolta vi är över de spelare som utan protester även denna gång tar sig an uppgiften att få matchen avgjord. Det krävs starka ben och nerver av stål.


Vid den här straffläggningen får vi tyvärr se oss besegrade (5-4).


Vi gratulerar AIK till guldet och tar stolta med oss silvret hem till Södermalm!
 

Vi har haft en fantastisk vecka såväl på planen som vid sidan av.

Vi når finalen efter åtta väl genomförda matcher, 24 poäng och 39-0 under ordinarie speltid.

Vi har fått nyttiga erfarenheter, ytterligare kunskap och nya målsättningar att sträva efter framöver.  


Vi tackar Gothia Cup för ett som alltid väl genomfört arrangemang, våra motståndare för schyssta och bra matcher, Älvängen för möjligheten till genrep, Scandic no 25 för skönt boende och dess kock Fransisco för grymma middagar.


Tack också till våra supportrar i ur och skur - våra föräldrar och anhöriga som står redo att skjutsa, fixa och stötta.


Sist men inte minst, vi ledare vill rikta ett särskilt tack till er spelare!
Tack för att ni bjuder på underhållning såväl på som vid sidan av planen.

Ni uppträder föredömligt, lyssnar och tar till er.

Ni är fantastiska och framtiden är er!


Ps. Ytterligare bilder finns under Bildgalleri ovan samt på vårt Instagramkonto  http://instagram.com/hammarbyf03_rep Ds.


Nyhetsarkiv
F03 Rep tackar för sig!2017-11-11 15:33
Gothia Cup 20172017-06-25 12:59
Välkommen Evelina!2017-03-12 12:33
GULD i Blixtencupen2017-02-04 16:31
GULD i NFF-cupen2017-01-22 21:52
Välkommen Alexandra2017-01-22 21:42
GULD i Snöbollen cup!2016-12-17 23:47
Välkommen Vendela2016-12-01 22:07
Välkommen Ida2016-12-01 22:01
Välkommen Ebba2016-12-01 21:57
GULD i Adventscupen2016-11-29 07:59
Stockholm Futsalliga2016-10-20 12:55
Bakers Elite Cup i Norge2016-10-18 07:59
Välkommen Siri2016-09-09 20:38
GULD Pingstcupen2016-05-09 20:15
GULD Frankecupen2016-03-06 18:51
GULD JFF Cupen2016-02-13 19:44
GULD Täby-Blixten2016-02-06 19:44
GULD Luciacupen2015-12-16 07:52