Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
Hammarby IF
UNGDOM
En unik kväll med ett gemensamt mål
2017-04-10 09:44
Det talas ofta om konkurrensen mellan Stockholmsklubbarna AIK, Djurgården, Hammarby och IF Brommapojkarna. Om tuffa matcher, inte sällan med medaljer som vinst. Men det bör också talas om allt det bra vi gör ihop när vi klubbar träffas för att skapa förutsättningar för barnen att ha kul, utvecklas och finna glädje i sin sport. Och igår var en sådan kväll.

I ett näst intill fullsatt Bromma gymnasium samlades föräldrar, ledare och representanter för de fyra klubbarnas akademier med fokus kring samtal om barnens bästa, glädjen med fotboll, att vara fotbollsförälder, samt vikten av att kombinera sitt fotbollsspelande med sina studier.

 

Vi bjöds på två föreläsningar där Max Bergander, värdegrundsansvarig i AIK FF, var först ut.

 

Han pratade om hur man bygger för framgång. Att genom arbete med människa, beteende och mänskliga värden kan nå de mål man som förening och individ satt. På och vid sidan av planen. Och hur viktigt det är att tänka på att vi faktiskt jobbar med unika individer med unika känslor, som behöver olika saker för att må bra och lyckas.

Ett budskap som någonstans la ribban för kvällen och ett fokus som aldrig tappades.

 

Efter det pratade Stefan Alvén, fd elitfotbollsspelare och sportchef i Djurgårdens IF, nu jurist, om vikten av att kombinera sitt fotbollsspelande med studier och andra aktiviteter för att på så sätt berikas och ge barnen chansen att utveckla andra förmågor som de senare kan ha användning för i livet.

Han pratade också om hur man som förälder ska förhålla sig till samtalet från agenten och hur man bör resonera när och om agenten ringer.

 

Därefter bjöds vi på en föräldrapanel bestående av Lennart Ekdal tillika pappa till Albin Ekdal, Stefan Nylén, pappa till Isak Nylén och Daniel Karlström, pappa till Jesper Karlström.

 

Det pratades uppfostran, förälderns roll i sitt barns fotbollsspelande och om det faktiskt var okej att coacha från sidan?

En hel del skratt och skoj. Många instämmande nickningar. Men också mycket allvar och diskussion kring vilket ansvar vi som föräldrar faktiskt har.

 

Kvällen avslutades med att Max Bergander, Stefan Alvén och Lennart Ekdal sattes på scen och fick ta emot frågor från publiken.

Många frågor berörde just vikten av att se människan bakom fotbollen, vikten av att vi tillsammans måste ta ansvar för att arbete aktivt med hur vi är mot varandra, men också hur vi som vuxna, ledare och föräldrar, måste agera som förebilder och inte sätta för stor press på våra barn. Att vara ansvarstagande och hjälpa våra barn i denna på många sätt komplicerade och tuffa värld.

 

Ska man på något sätt beskriva denna kväll så måste det bli med orden:

 ”Det här samarbetet måste fortsätta”

 

Det var extremt uppskattat bland föräldrarna och ledarna att dels bara få träffas annat än vid sidlinjen, men också att tillsammans få prata om dessa gemensamma utmaningar vi står inför. Att det var viktigt att vi tillsammans pratar om hur vi vill att klubb, ledare och förälder ska samverka för barnens bästa.

 

När vi sammanfattar denna kväll så är det med en god känsla och en övertygelse att vi klubbar tillsammans har mycket att vinna på att fortsätta detta enormt positiva arbete.

Där vi tillsammans hjälper varandra att bli bättre både på och utanför planen, för det är som Max Bergander sa i sin föreläsning och det sammanfattar nog det vi fyra klubbar vill uppnå:

 

”Vi arbetar alla med ungdomar, ungdomar som bortsett från de olika färgerna på tröjan under match både umgås i skola och på fritiden. De går i samma skolor och delar de samhälle vi lever i. Så låt oss klubbar gemensamt tar ansvar för att utbilda dem till bra människor och låta dem ha kul. Det är att vinna på riktigt.”

 

Någonstans är det där vi måste mötas. Visst ska vi spela hårda och tuffa matcher. Känslor och målmedvetenhet, kärleken att vinna, är inget vi ska ta bort eller förändra. Men att tänka på hur man som klubb, som förälder och som förebild kan ge sina barn chansen att lyckas men framförallt må bra och ha kul är det absolut viktigaste.

För det är att vinna på riktigt, oavsett vilken färg du har på tröjan.