SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Hammarby IF FF
UNGDOM
Hammarby IF FF P07-2

Mod - ett ledord för vår nye tränare!
2022-01-16 23:09
Simon Hansson Wennersten

Disciplin, egenansvar och mod i varje matchsituation.

Men också glädje i allt laget gör på och utanför planen.

Så vill Simon Wennersten, 23, att året ser ut för spelarna i Hammarby P07:2.

– När jag summerar säsongen i höst vill jag att alla killar ska ha tagit kliv i sin utveckling, säger han. 

Lagets nye tränare kommer senast från ett uppdrag som assisterande tränare för Helsingborg IF:s akademilag P13. Det civila jobbet tog Simon Wennersten till Stockholm och nu byter han HIF mot Hif.

– Jag kände att jag inte kunde sluta som tränare bara för att jag flyttade. Jag såg annonsen från Hammarby P07:2 och fick ett väldigt bra intryck. Det är ett gäng duktiga killar som är öppna för nya idéer och tankar och vill saker med sin fotboll, säger Simon.

 

Inspirerad av Thern

Simon är från Viken utanför Helsingborg och flyttade som 15-åring till Osby för att bo på internat i tre år och gå på fotbollsgymnasium. Där hade han den tidigare landslagshjälten Jonas Thern som tränare.

– Han var helt magisk när det gällde att ta hand om unga spelare och ta fram det bästa ur dem. Det jag tagit med mig mest från tiden med honom är hur man kan instruera en spelare en mot en, att förklara väldigt svåra saker på ett enkelt sätt och göra dem begripliga, säger Simon Wennersten.

– Där väcktes nog tanken på att själv bli tränare första gången.

 

Pandemin blev avgörande

Efter att ha fortsatt sin aktiva karriär i Ängelholms U19-lag la Simon skorna på hyllan och flyttade till Lund för att plugga.

Men så kom pandemin och allt blev lite tråkigare. Då tog han tag i tränardrömmarna.

– Jag tog kontakt med HIF och fick testa i deras P16-lag. Efter säsongen ville klubben ha kvar mig och jag gjorde hela säsongen 2021 i akademilaget, säger Simon.

 

Efter ett resultatmässigt lite tyngre fjolår för Hammarby P07:2 tycker Simon Wennersten att han kommer till laget i ett bra läge att utveckla spelarna och göra dem bättre.

– Personlig utveckling för varje spelare är det viktigaste. När jag summerar säsongen ska alla ha tagit kliv framåt. Vi ska inte titta så mycket på resultaten, säger Simon.

• Är det inte viktigt att vinna då?

– Vi ska jobba med varje enskild matchsituation. Vi ska vinna duellerna, offensivt och defensivt. Killarna ska vara modiga och älska att vinna sin match i matchen. Lyckas vi med det kommer resultaten också, säger Simon.

 

Viktigt med mod

– Självklart är det nånstans viktigt att vinna. Det är därför man sysslar med idrott, det är det man strävar efter. Jag har sagt till killarna att vi aldrig ska gå för oavgjort, det är lika med en förlust. 

Simon trycker på att mod är viktigt i den fotboll han vill spela. Spelarna ska våga utmana, våga göra saker på planen och våga misslyckas. I nästa matchsekvens ska de våga igen även om det inte lyckades förra gången.

Han menar att det viktigaste är att skapa en grupp som har kul och trivs ihop. Men att spelarna har uppnått en ålder då man kan ställa krav på dem.

– Nummer ett är att skolan går först. Sköter du inte skolan är du inte välkommen på träningarna. Behöver du missa en träning för att du har ett viktigt prov dagen efter, absolut. Men jag tycker att man som 14-15-åring ska klara av att planera så man hinner sköta både skolan och fotbollen. Strunta i så fall att spela Fifa två timmar på kvällen, säger Simon.

 

Vill att spelarna tar ansvar

Han vill också att spelarna ska ta ansvar över andra delar av livet som påverkar fotbollen.

– Har du en match dagen efter, se till att sova ordentligt och sköt din kost. Ät en rejäl frukost. Det ska komma från dig själv, du ska vilja det utan att dina föräldrar eller någon annan ska behöva tjata om det.

– Man utbildar inte bara bra fotbollsspelare som tränare. Man utbildar bra människor. Killarna får plocka koner, killarna får bära bollarna efter träning. De får ta ansvar för sig själva och för laget.

Simon, som är techrekryterare i det civila, vill inte sätta för många mål kring den närmaste framtiden, sin tränarroll och vart den kan ta honom. 

 

Har långsiktig plan

Men han har ett övergripande mål:

– Om tio år vill jag kunna leva på att träna fotboll.

Men innan dess ser han fram emot året som tränare för Hammarby P07:2.

– Det är riktigt bra grupp killar och en fantastisk grupp föräldrar som fått mig att känna mig välkommen.