SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Hammarby IF FF
UNGDOM

Historia

Futsal är en variant av fotboll som spelas på en mindre spelyta med färre antal utespelare. Ordet kan översättas med, men är inte samma sak som, inomhusfotboll. Futsal är ett teleskopord av portugisiskans futebol de salão (och spanskans fútbol sala). Efter att sporten fick egna officiella regler (av FIFA) blev futsal och futebol de salão egna varianter av fotboll med bollstorleken som den största skillnaden.

 

Futsal skapades 1930 av Juan Carlos Ceriani i Uruguay. Sporten har flest utövare i Brasilien, vilket anses vara en del av förklaringen till de brasilianska spelarnas tekniska skicklighet.

Om Futsal

Futsal var det namn som FIFA valde för den enda versionen av inomhusfotboll som de stödjer. Namnet är helt enkelt en kombination av de spanska orden för hall (”sala”) och fotboll (”futbol”) – ”Futsal”. Futsalspelare sätts regelbundet i situationer där de måste ta emot eller spela bollen under press och på små ytor. Som spel ställer det höga krav på teknik, rörelse, speluppfattning och kondition.

 

Futsal är idag en av Sveriges och världens snabbaste växande sporter. Idag finns 180.000 registrerade futsalspelare, vilket gör sporten till den största av alla hallidrotter.

 

Många av de största spelarna Ronaldo, Neymar, Messi och Xavi har alla spelat Futsal under sin uppväxt och det är därifrån de har utvecklat sina färdigheter och fina teknik.

 

”Under min barndom i Portugal spelade vi Futsal hela tiden. Den lilla spelplanen hjälpte mig att förbättra min kontroll och när jag spelade Futsal kände jag mig alltid fri. Om det inte vore för Futsal skulle jag inte vara den spelare jag är idag” Cristiano Ronaldo

 

 

UEFA satsar också väldigt hårt på futsalen

Som en del av den strategiska utvecklingen av Futsalen tog kommittén följande beslut detta året:

  • UEFA Futsal EURO kommer spelas var fjärde år med 16 lag (istället för vartannat år med 12 lag), med start från 2022. Detta skall erbjuda en förbättrad konkurrensstruktur (med kval över två säsonger) och undvika kalenderkrockar med FIFA Futsal World Cup som hålls var fjärde år. UEFA Futsal EURO 2020-22 kommer börja säsongen 2020-21, vilket gör att inget UEFA Futsal EURO kommer hållas 2020.

  • Damernas UEFA Futsal EURO kommer spelas vartannat år med fyra lag, start 2019, givet att det fortfarande finns begränsat antal damlandslag i Europa.

  • En UEFA under 19 Futsal EURO kommer spelas vartannat år med åtta lag, start 2019.

  • UEFA Futsal Cup ändras, med start från 2017/2018, att tillåta de topp tre rankade länderna att ha ett andra lag med i turneringen.

  • UEFA Futsal Cup döps om till UEFA Futsal Champions League från säsongen 2018/2019.

 

Futsalbollen är en storlek mindre än en fotboll (storlek 4) och har dämpad studs för att passa bättre till tekniskt spel.

Matchtiden är 2×20 minuter effektiv tid, och spelas på en plan med storleken 18-25 meter bred och 38-42 meter lång.

 

 

Planen

En futsalplan är rektangulär och uppdelad i två planhalvor som separeras med en mittlinje. Planen är 18–25 meter bred och 38–42 meter lång, underlaget ska vara av plast eller trä. På planen finns flera linjer dragna som visar planens områden.

 

Regler och roller
De olika tecknen och dess betydelse som domaren visar under en futsalmatch.

Nedan följer några tävlingsföreskrifterna för futsalsäsongen 2021-2022

  • Alla spelare måste inneha en giltig futsallicens. Se till att ordna detta i god tid.
  • Respektive lag ska senast 15 minuter före avspark överlämna spelarförteckningen till domaren.
  • Hemmalaget ansvarar för att det finns matchbollar. Futsalboll ska användas.
  • Hemmalaget betalar domarkostnaderna i samband med varje match.
  • Arrangerande förening ska tillhandahålla funktionär för tidtagning/matchhändelser.
  • Spelarförteckningarna från Fogis används som matchprotokoll. 

 

Regler under match

Om bollen kommer utanför planens sidlinjer döms inspark. Vid kortsidorna blir det antingen hörna eller inspark beroende på om det var det anfallande eller försvarande laget som slog ut bollen. Vid inspark får målvakten starta spelet genom att kasta bollen över hela planen.

 

Domaren kan stoppa spelet vid regelbrott och ge frispark till det lag som utsatts av regelbrottet. Domaren kan också välja att ge fördel av boll om det berörda laget har kvar bollen inom laget vilket betyder att spelet fortsätter utan avblåsning. Vid allvarligare förseelser kan domaren varna spelaren genom att visa ett gult kort för spelaren. Vid grova regelbrott kan domaren ge rött kort direkt, så kallad grov utvisning.

 

Varning (Gult kort) utdöms då spelare vinner en fördel genom att spela bollen med händerna, vid vårdslös tackling, filmning, osportsligt uppträdande, medveten fördröjning av spelet, då spelaren vinner en taktisk fördel genom att bryta mot spelreglerna eller vid felaktig utrustning.

 

Utvisning (Rött kort) utdöms då spelare otillåtet hindrar en spelare som har en klar målchans, eller vid våldsam eller obehärskad tackling. Vid rött kort ska spelaren omedelbart gå av spelplanen. Till skillnad mot fotboll får laget byta in den straffade spelaren mot en avbytare efter två minuter. Gör motståndarlaget mål under denna tid får man sätta in en avbytare.

 

 

Spelarroller

Till skillnad från fotboll har spelarna flera roller beroende på om man har bollen inom laget eller ej. De vanligaste anfalls-formationerna är 1-2-1, 2-2 och 4-0. I försvar anpassar man sig till motståndarnas anfallsformation eller utövar hög press för att tidigt ta tillbaka bollen. Utmärkande är dock rörligheten som gör att det inte finns fasta positioner likt fotbollen. Dock finns det ett antal roller värt att nämna som kan vara vägledande för utgångspositioner och kommunikation:

 

Målvakten har till uppgift att se till att motståndarna inte gör mål. Målvakten är den enda spelaren som får ta bollen med händerna. Målvakten får inte ta upp bollen med händerna om en medspelare passat tillbaka bollen. Målvakten får deltaga i spelet på egen planhalva en gång per eget anfall.

 

Libero är en gammal benämning för en "fri spelare" som sista utpost innan målvakten i fotboll. Det finns ingen bra svensk översättning på denna roll så även inom futsal används begreppet Libero, här för en spelare som fördelar bollarna framåt utan markering.

 

Vinge är en kantspelare.

 

Pivot kan även benämnas target. En offensiv spelare som har i uppgift att ta emot bollen - ofta med ryggen mot motståndarmålet - och fördela ut bollen till vingarna.

 

Joker är en spelare som byter med målvakten i avsikt att skapa ett numerärt överläge i anfallsspel. En joker kringgår regeln om antalet bollkontakter som en målvakt får göra.

 

Allround är en spelare som kan spela i alla roller

 

Avbytare är en spelare som startar matchen utanför plan. Avbytaren kan bytas in i matchen mot en annan spelare om tränaren vill förändra laguppställningen, till exempel om en spelare på planen blir trött eller skadas. Det finns ingen gräns för hur många byten som får ske under en match.