SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Hammarby IF FF
UNGDOM

Välkommen till flickakademin!
Hammarbys flickakademi är vår elitförberedande verksamhet för flickor 10-19 år. Syftet med verksamheten är att hålla högsta möjliga kvalitet i träningen och erbjuda spelarna en gedigen fotbollsutbildning, som förbereder dem för möjligheten att nå Hammarbys A-lag.
 
Vi håller till på Hammarby IP (Kanalplan) som är uppvärmd vilket ger oss fina träningsmöjligheter året runt. Lagen deltar i SM-serierna, Sanktan och vi deltar ofta i inbjudningsturneringar och internationella cuper.
 
Är ni intresserade av att provspela?
 
Akademicamper
Vi kör akademicamper enligt vår spelarutbildningsplan och den filosofi Hammarby IF står för.
 
Kontaktpersoner flickakademin
Vid intresse av provspel se länk under "Är ni intresserade av att provspela" längre upp.
 
I akademiverksamheten arbetar ca 14 tränare plus specialister som målvaktstränare, fystränare, fysioterapeut och individuell tränare.
 
Akademichef: Magnus Bodsgård magnus.bodsgard@hammarbyungdom.se
Rekryteringsansvarig (provspel m.m.) marcus.rinvall@hammarbyungdom.se
 
 
Historik:
SM-Guld F19: 2023
SM-Guld F17: 2022
 
Gothia Guld F14: 2023
Gothia Guld F12: 2023
 
East Mallorca Silver U14: 2022
 
Mallorca International Brons U17: 2023
Mallorca International Brons U17: 2024 
 
Debuter med damlaget:
Under 2022 och 2023 har spelare som Smilla Holmberg, Bella Andersson, Ida Gagnfors, Mercy Söderling och Ellie Junetoft debuterat för damlaget i OBOS Damallsvenskan. Lykke Ihrfelt, Ebba Lilliehöök och Roos Huitzing har debuterat för damlaget i Svenska Cupen. Samtliga spelare har, eller tillhör fortfarande akademiverksamheten.
Flickakademin inleder unikt screeningsamarbete
2024-05-01 12:27

Flickakademin har kommit överens med företaget U Performance AB att låta företaget genomföra screening på samtliga flickakademins spelare i F16, F17 och F19. Screeningen innehåller två olika delar där en del är om spelarnas hälsa och en del kopplad till spelarnas fysik i olika aktioner.

 

-Det viktigaste är att veta att spelarna mår bra och kan vara på planen utan någon förhöjd risk. Testeterna är anpassade efter UEFA’s krav för att spela Champions League. Den del som gäller perfomance test är väldigt intressant över tid, där vi kan mäta spelarnas utveckling av vår träning och även se om det finns saker vi behöver ändra i träningsupplägg och metod. Här kommer såklart vårt fysteam att följa all data noggrant och löpande. Berättar akademichef Magnus Bodsgård.

 

Hammarby IF och flickakademin kommer att testa systemet under säsongen 2024 för att sedan diskutera en eventuell förlängning över 2026. Systemet omfattar screening på hjärta, muskulatur och leder samt en screening för att hjärnskakning som kan användas om spelare får en smäll mot huvudet. Den fysiska screeningen kommer mäta spelarnas spänst, snabbhet, riktningsförändringar, uthållighet och styrka.

Stort antal spelare till utvecklingslägret
2024-04-16 10:40
Doris Petz (2008) på rikslägret 2023.

Flickakademin har fått kallelse för 15 spelare plus 2 spelare på reservlista till årets utvecklingsläger i Katrineholm.

 

Utvecklingslägret arrangeras av Svenska Fotbollförbundet för spelare i ålderskullen som fyller 15 år under kalenderåret. Lägren hålls på fem platser där landets olika distrikt tränar och spelar matcher mot varandra. Från utvecklingslägret tas sedan spelare ut till Rikslägret som hålls i Halmstad varje år.

 

2024 är det dags för ålderskullen 2009 att delta i distriktslagsverksamhet, riksläger och senare kallas även de första landslagen.

 

-Det är faktiskt en otrolig siffra av antal spelare som vi har fått med så här långt och ett väldigt bra kvitto på vår verksamhet. Vi är väldigt glada och stolta för varje spelare som fått en kallelse men vill också poängtera att det inte är det här som avgör vem som når hela vägen i sin karriär. Spelarna är fjorton, femton år och det är hårt jobb i kombination av glädje till fotbollen i vardagen som är det absolut viktigaste. Berättar akademichef Magnus Bodsgård.

 

2023 hade Hammarby IF 12 spelare på utvecklingslägret, en siffra som alltså slås när det är dags för 2024 års upplaga.

 

-Att över tid ha många spelare som ligger långt fram i sin ålderskull är väldigt viktigt då det skapar en bra och utvecklande träningsmiljö. De här spelarna möter varandra varje dag i veckan och spärras mot varandra på varenda träning, det ger resultat över tid. Avslutar Bodsgård.

 

Spelarna som blivit kallade 

Alice Olsson (mv)
Leah Kembel (mv)
Ebba Hedlund
Ellie Junetoft
Elina Karlsson
Fanny Peterson
Felizia Nilsson Narverud
Maja Inngul
Maja Kjellberg
Matilda Warne
Mila Juhlin
Nora Sundqvist
Noemi Ireflod
Stella Maiquez
Thea Eriksson

 

Reserver

Elvira Edlund
Filippa Nevala

Resultat av 2023 års certifiering
2024-03-26 11:03

Varje säsong genomför flickakademin en certifiering av akademiverksamheten genom EFD (Elitfotboll Dam). Certifieringen är ett verktyg för att se vilka områden organisationen bör utveckla och hjälp för att ta strategiska beslut. Det innebär dock inte alltid att beslut som tas gynnar certifieringen, ibland görs investeringar som vi anser är viktiga men som inte ger poäng i certifieringen. Vår strävan är att alltid utveckla verksamheten för att långsiktigt och systematiskt utbilda elitfotbollsspelare.

 

Hammarby IF FF är enligt denna certifiering av 2023 års verksamhet på 5e plats av de 28 klubbar som certifieras, detta är en klättring från 9e plats 2022 och från 11e plats 2021.

Lykke Ihrfelt från akademin till A-laget
2024-02-02 15:44

Offensiva mittfältaren Lykke Ihrfelt född 2006 flyttas från flickakademin till damlaget, ett glädjebesked enligt chefstränare Pierre Fondin

 

- Vi är framförallt väldigt glada för Lykkes skull som nu har fått en belöning för många års slit. Men det här är förmodligen bara början på Lykkes framfart. På sikt hoppas vi att hon gör stora avtryck i vårt damlag, precis som hon har gjort i flickakademin med både guld i F17 2022 och F19 2023.

 

Lykke har spelat i Hammarby IF och flickakademin under flera säsonger och varit med om både F17 SM-guld och F19 SM-guld. Under 2023 har Lykke varit en ledande spelare i det F19 som tog guld och har en förmåga att kliva fram när laget behöver det som mest. Prestationer i spelet med ett evigt jobb i försvarsspelet där det aldrig slarvas i sin position som ”10a” och hög kvalitet med boll i anfallsspel. I SM-semifinalen började Lykke med att smälla upp en volley i krysset, som sedan följdes upp med en assist. I finalen ville hon inte vara sämre och höll sig framme och gjorde två mål. 2023 kom också tävlingsdebuten för damlaget när hon spelade i Svenska Cupen.

 

Utöver Hammarby IF har Lykke spelat ca 15 ungdomslandskamper.

 

- Vi är glada över att flickakademin kan utbilda duktiga spelare som kan nå vårt damlag. Ett damlag som är regerande dubbla mästare och har duktiga spelare på varje position gör att det är ännu mer imponerade att ta det steget.

säger Pierre Fondin

 

Lykke stod preliminärt med i den trupp akademin tagit ut till Nordic Club Championship U18 som spelas just nu men ströks i sista sekund för att träna och spela med damlaget som dessutom åker på träningsläger till Spanien på måndag.

 

Akademichef Magnus Bodsgård bekräftar Pierres tankar,

 

-Först och främst ett stort grattis till Lykke med familj, Lykke har jobbat väldigt hårt för att nå vårt damlag. Sen ett stort grattis till hela akademin, medspelare, tränare och alla runt omkring som tillsammans sätter förutsättningar för individer att nå utveckling.

 

Läs mer om Lykkes uppflytt på hammarbyfotboll.se

Flickakademin satsar på flickcamper 2024
2024-01-17 08:09

2024 kommer flickakademin arrangera flera camper endast för flickor.

Tränare på dessa camper kommer att vara tränare från flickakademin och träningsplaneringen är hämtad från vår spelarutbildningsplan.

 

Ansvarig för camperna är Sendrak Prieto som till vardags är tränare i akademins FAS2 (13-14år).

 

Läs mer och gör anmälan här: Hammarby IF Fotbollförening - AKADEMICAMPER (hammarbyungdom.se)

Summering 2023
2024-01-06 14:52

Flickakademin summerar säsongen 2024.

 

16 spelare från akademin har tränat med damlaget under säsongen där damerna vann både Svenska Cupen och OBOS Damallsvenskan. 4 av dessa spelare har gjort fler än 40 träningar med damerna. I damlaget finns sedan tidigare de båda 06:orna (17år) Smilla Holmberg och Bella Andersson, dessa räknas inte in i statistiken.

 

2 spelare från akademin fick debutera i OBOS Damallsvenskan, dessa var Ida Gagnfors och Ellie Junetoft. 4 spelare gjorde debut i Svenska Cupen, Ebba Lilliehöök spelade under våren där damerna senare vann guldet och Ida Gagnfors, Lykke Ihrfelt och Roos Huitzing spelade under höstens kvalmatch.

 

6 spelare från akademin har under 2023 spelat ungdomslandskamp. Därtill ska det också läggas ett antal spelare från damerna som huserar i ungdomslandslagen.

14 spelare har varit på ungdomslandslagssamling, regionala samlingar ej medräknade.

På Rikslägret i Halmstad för 15-åringar var det 9 spelare från flickakademin.

 

Säsongen kröntes med att F19 vann SM Guld efter final mot Umeå IK i Malmö. Vinsten innebar också kvalifikation till Nordiska Mästerskapen som spelas under 2024.

 

Utöver det har det vunnits flera ungdomscuper, nämnvärt är Gothia Cup där akademin återvände hem från Göteborg med 2 guld, 1 silver och 1 brons.

 

Nu blickar vi fram emot säsongen 2024 med spänning!